mens en lijden


Regina Spektor ‘ Laughing with’

De kern van het liedje ‘Laughing With’ van Regina Spektor is God. Door middel van een liedje laat ze de mens duidelijk inzien dat we soms eens een God nodig hebben, maar dat we met bepaalde momenten hem liever niet in onze buurt hebben.

Volgens mij heeft iedereen hier een eigen mening over. Momenteel heb ik nog geen sterfgeval meegemaakt in mijn familie, vriendenkring daarentegen wel. Door me naar God toe te richten, hoopte ik dat alles terug werd zoals vroeger, maar dit was helaas niet het geval.  Ik ben ervan overtuigd dat God niet alles in handen heeft. Daarom bidden volgens mij veel mensen niet meer. Als ze dan toch de stap zetten, doen ze dit enkel omdat ze niet weten hoe ze anders uit te ‘put’ moeten geraken.  Ze hebben met andere woorden een duwtje in de rug nodig.

Ik ben een persoon die weinig bid. Momenteel denk ik dat ik daar geen nood aan heb. Misschien komt dit in de toekomst wel door allerlei factoren zoals (ziekte, sterfte van familie, vrienden, ….
 
Stellingen in verband met lijden
Als inleiding op de dimensie mens en lijden kregen we enkele stellingen die we per twee gingen bespreken. Iedereen ging volgens de hoeden van Bono zijn / haar mening geven.
Maar wat zijn nu die hoeden van Bono?
Bono beschrijft zes manieren waarop je nar problemen of situaties kan kijken. De zes denkhoeden kan je gebruiken om mogelijke oplossingen te zoeken voor de probleem. Welke kijk je op een situatie hebt, koppelt hij aan een kleur van een hoek. Wanneer je met deze hoeden zal kijken, zal je je een completer beeld kunnen vormen. Hieronder kan U een overzicht zien van de hoeden die wij gebruikten bij de stellingen.
 

 

Hieronder kan u nog een paar stellingen vinden. Indien U hier een mening over heeft, mag U deze altijd posten
 
God heeft niets met lijden te maken.
Lijden kan zin/betekenis hebben.
Er is leven na de dood!
Wanneer je gelovig bent, kan je gemakkelijker met lijden omgaan dan wanneer je ongelovig bent.
Wanneer iemand iets verkeerd heeft gedaan, moet je deze persoon altijd vergeven!
 





Is er leven na de dood?
Ik denk persoonlijk niet dat er leven is na de dood. Langs de andere kant geloof ik er wel in dat de overledenen waken over de mensen. Ze zorgen ervoor dat we goede beslissingen nemen en de moed niet opgeven.
Toch zijn er mensen die hier een heel andere mening over hebben.  Mijn mama gelooft er voorbeeld wel in. Dit schets ik met een voorbeeld. In de dimensie ‘ mens en zingeving’ vertelde ik over een vriendin van mijn mama die de strijd tegen kanker verloor. Mijn mama gelooft erin dat ze de kenmerken van Christine gezien heeft in een kat. Vroeger geloofde zij hier ook niet in. Op dat moment stel ik mezelf in vraag. Er moet toch iets van waar zijn?
Ik denk niet dat ik hier ooit een antwoord zal op krijgen. Ik denk dat dit van persoon tot persoon afhangt.
Elementen die belangrijk zijn in het omgaan met mensen die met lijden en sterven te maken hebben
Welke elementen ik belangrijk vind, schets ik door middel van volgende foto.
Ik denk dat dit voor diegene die hulp biedt zeer moeilijk is om te bepalen tot hoever je kan gaan. Mag ik diepgaande vragen stellen of stel ik beter oppervlakkige. Daarnaast is het voor het slachtoffer een lang rouwproces die eigenlijk nooit op zijn einde loopt. Op dat moment vind ik het belangrijk dat deze persoon STEUN en RESPECT krijgt van anderen. Hoelang deze weg ook is, je bent er altijd! 
 
 
Hoe ga ik om met lijden?
Doorheen mijn leven ben ik eigenlijk zelden in contact gekomen met mensen die met lijden en of sterven te maken hebben gehad. Ik weet dus eigenlijk ook niet hoe ik hier het best mee moet omgaan. Ik denk wanneer ik in zo’n situatie zit het zeer moeilijk zal hebben om nog te genieten van mijn leven. ik weet ook  niet hoe ik me zal moeten gedragen. Ik hoop natuurlijk dat lijden bij naaste familie en vrienden nog lang uit mijn buurt blijft zodat ik hier niet te veel moet aan denken.
Natuurlijk is er veel meer sterfte van familie en vrienden. Deze foto’s tonen aan dat lijden heel ruim omschreven wordt.
 





 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Vormen van lijden
Er zijn drie grote vormen van lijden. Ten eerste heb je maatschappelijk lijden. Ten tweede heb je lijden in het persoonlijk leven van de mens en tot slot heb je ook nog lijden door de natuur.
In de 20ste eeuw waren er veel extreme vormen van lijden. Hoe komt dit vraag ik me eigenlijk af?  Heel wat mensen lieten pessimisme en ongeloof overheersen. Gevolg hiervan was dat er een negatief mensbeeld ging ontstaan en met gevolg kwam dit door het herhaaldelijk mislukken van verschillende ethische modellen, in een negatieve spiraal terecht. De verleiding om zo te manifesteren was heel groot. Heel wat mensen lieten zich meeslepen in deze gedachten.
 
De vraag die heel wat mensen stellen luidt ‘ Is de mens nog wel tot het positieve in staat? ‘.
 


 
 Daarnaast heb je ook het persoonlijk leven van de mens dat zorgt voor lijden. Heel wat mensen zijn werkloos, ongeneselijk ziek, depressief, enz. Daarnaast zorgen beperkingen in het leven van de mens er ook voor zorg dat mensen lijden    Men spreekt over de term psychisch en fysisch lijden.

 
 
 
 
 
 
Toch zijn er heel wat mensen die ondanks hun fysieke beperkingen positief door het leven stappen. Zij zien hun beperking niet als lijden. Een voorbeeld hiervan was het programma ‘ Voorbij de grens’. Dit was de wonderlijke tocht van 10 mensen over hun handicap geen. Hieronder kan U de korte inhoud lezen.
Dit is het verhaal van de drie weken durende toch door het barre Nicaragua die Lieve Blancquaert ondernam met tien mensen met een handicap. Deze unieke toch verandert het leven van alle deelnemers definitief. Het is het verhaal van het verleggen van persoonlijke grenzen, ‘ voorbij de grens’, van wat een mens in normale omstandigheden kan ….
Ik vind het belangrijk dat mensen ondanks hun beperkingen nog het positieve zien in het leven. Zij klagen niet over hetgene wat ze meegemaakt hebben, maar zijn blij dat ze nog leven! Ook de film Planta 4A sluit hierbij aan.



 




 

 
Planta 4 A gaat over enkele jongelui die zich bijzonder goed amuseren op de vierde verdieping van een Spaans ziekenhuis. Miguel Angel, Izan en Dani zijn net zoals vele anderen een been geamputeerd ten gevolge van kanker. Toch zijn er redenen genoeg om te lachen. ’s Nachts gaan ze geregeld op verkenning doorheen het ziekenhuis. Ze bezoeken de beatboxende onderhoudsman of proberen de pasgeborenen aan het lachen te brengen. Steeds komen er nieuwelingen bij maar toch blijven ze positief door het leven gaan en dit is iets wat ik zeer belangrijk vind!
 
Tot slot hebben we ook nog het lijden dat veroorzaak wordt door de natuur. Heel wat mensen vinden dat de schuld steeds bij de natuur ligt. Overstromingen, vulkaanuitbarstingen, bosbranden, vloedgolven zijn bekende fenomenen waaraan wij evenveel schuld hebben. Heel wat mensen denken dat deze niet vaak voorkomen maar ik denk dat we er ons soms niet van bewust zijn en alles onder stoelen en banken steken.
 

 
Verscheidenheid aan visies in verschillende culturen in verband met lijden en dood
In onze maatschappij is er een diversiteit aan culturen. Iedere cultuur heeft zijn eigen symbolische verklaringen, waaronder ook lijden. Het is belangrijk als individu om respect te hebben voor het rouwproces van iedere cultuur. Hieronder vind U een overzicht hoe de verschillende culturen omgaan met lijden.

Hindoeïsme

Volgens de hindoes is het lijden de uitwerking van het karma, ook wel de levenswijze van de mens genoemd.
Het lijden is een gevolg van een verkeerde levenswijze in dit of vorige leven. Hoe kan men zich verlossen van het lijden? Als je veel mediteert en je plicht doet tegenover je eigen klasse of bevolkingsgroep, zal je verlost worden van het lijden.

Volgens het Hindoeïsme blijft de menselijke ziel eeuwig voortbestaan. Je ziel komt terecht in een lichaam van een andere. Je wordt met andere woorden opnieuw geboren. Wanneer je één wordt met het goddelijke en dus niet meer herboren wordt, spreekt men van de uiteindelijke bevrijding.






Boeddhisme

Voor boeddhisten zijn er 4 edele waarheden, nl.

- alles is lijden
- oorzaak van het lijden is een begeerte
- oplossing van het lijdne is het uitschakelen van de begeerte
- achtvoudige pad volgen
 
 
Wat houdt dat achtvoudige pad in?

Het juiste spreken
Het juiste handelen
Het juist leven
Het juist sterven
Het juist ongeloof
De juiste concentratie
Het juiste bewustzijn
Het juist denken

Als je sterft, word je in een ander lichaam geboren. Mens, geest, dier zijn allemaal mogelijke opties. Men spreekt van 'bevrijding' als je de Verlichting bereikt.

Jodendom

Voor joden is lijden een straf, maar ook opvoedend. Een, zonde, onbekende beproeving is de oorzaak van het lijden.


 
 

Christendom

Bij christenen is lijden absurd. De liefde voor God is volgens hen sterker dan het lijden. Vaak is de keuze voor het lijden onverklaarbaar. Het is met andere woorden een deel van onze wereld. Christenen moeten solidair zijn met de lijdende mensen en God is daarbij de bron van hoop, kracht en steun.













Islam

Lijden heeft volgens de Islam een plaats in Gods plan. De oorzaak van het lijden is vaak een zonde. Door gelukkig te zijn en je te onderwerpen aan Allah's wil zal het lijden verdwijnen




 
 

 
 
 
 

 
Afscheid nemen van een pasgeborene
 
Toen ik dit filmpje bekeek, kreeg ik de tranen in de ogen. Er wordt altijd gezegd ‘kinderen moeten hun ouders kunnen begraven en niet ouders moeten hun kinderen begraven’. Ik denk dat afscheid nemen van een pasgeborenen het moeilijkste is wat een mens moet doen. Gedurende 9 maanden kijk je ernaar uit en dan plots komt uit het niets die diagnose ‘ je kindje is niet levensvatbaar’.
 
Daarom vind ik het belangrijk dat je bij deze gebeurtenis in je leven wordt bijgestaan door een derde. Dit is ook waarover het filmpje gaat. Ine is pastor in het UZ Gasthuisberg in Leuven en is vooral bezig met de patiënten in de verloskamer en op de neonatale afdeling. Ze begeleidt onder meer ouders bij hun rouwproces na een zwangerschapsonderbreking.
 
In het filmpje zie je ook twee ouders aan bod komen die net na de geboorte te horen kregen dat hun zoontje Achiel niet levensvatbaar was. Zij vertellen in het filmpje dat ze Ine zeer dankbaar zijn.
 
 
Vrijwilligerswerk in de gevangenis
 
Jan werkt halftijds als pastoraal medewerker in een ziekenhuis en halftijds als vrijwilliger in de gevangenis. Jan werd in de jaren 80 gevraagd om voltijds in de gevangenis te werken. Op dat moment is er voor hem een nieuwe wereld  opengegaan. Om goed over de gevangenis te schrijven en te vertellen liet Jan zich vrijwillig opsluiten. Hij vond dat hij op deze manier dichter bij het gevangenisgebeuren stond. Hij ging gedurende 1 jaar van gevangenis tot gevangenis over heel de wereld. Hij zag het slechtste in de mens naar boven komen (moorden, folteringen, armoede, enz.) maar ook het beste nl. solidariteit.
Jan vindt dat de gevangen van hem een gelukkiger mens hebben gemaakt. Hij vindt dat iedere gevangen wel een positief element heeft en dat dit benadrukt moet worden.
Jan vertelt gedurende dit filmpje over Gonzalo. Hij leerde deze man kennen in het ziekenhuis. Zijn moeder lag op dat moment op palliatieve zorgen. Kort voordat de Carmen zijn moeder stierf werd Gonzalo wegens ernstig drugsmisbruik opgesloten in de gevangenis van Antwerpen.
In het filmpje komt ook Gonzalo aan het woord. Hij vindt het verschrikkelijk dat hij geen afscheid heeft kunnen nemen van zijn moeder. Daarom gaat hij iedere week naar de kapel in de gevangenis en laat hij een kaarsje branden voor zijn overleden moeder.  Gonzalo vertelt gedurende dit filmpje dat Jan zijn redende engel was. Hij zorgt ervoor dat hij stapsgewijs met het verlies van zijn moeder kan omgaan.
Als ik deze getuigenis hoor van Jan, heb ik heel wat bewondering voor hem. Jan zorgt ervoor dat de mensen terug positief in het leven staan. Hij krijgt zeer veel begrip van de gevangenen. Ik denk persoonlijk dat ik dit niet zou kunnen. Ik zou het individu blijven zien als een slecht mens.
Allerzielen
De ziel kan je volgens de Christenen niet zien of voelen maar toch is deze aanwezig. Ik denk niet dat de ziel van een persoon verder leeft in een ander. Wanneer je dood bent ga je naar het hiernamaals en waak je over de anderen. Toch vind ik het belangrijk dat men aandacht schenkt aan de mensen die overleden zijn. Het organiseren van een feest namelijk Allerzielen vind ik zeer belangrijk aangezien we op dat moment nog eens extra stilstaan bij de herinneringen van de overledenen.  Toch ben ik van mening dat we dit meerdere malen per jaar moeten een bezoek brengen aan het kerkhof en niet enkel en alleen op deze bijzondere dag.
Martelpraktijken
Ik bekeek deze video niet helemaal. Ik was aan de grond genageld. Ik vond het afschuwelijk wat ze deze mensen allemaal hadden aangedaan. Ik was echt in schok.
In heel wat landen behoort dit tot het dagelijks leven. Hierbij denk ik aan landen zoals Syrië, Pakistan, Afghanistan, enz. Toch is dit bij ons geen gekend fenomeen. Dit komt omdat het in ons land verboden is. Toch vind ik dat we niet onder stoelen of banken mogen steken dat ook in ons land mensen gemarteld worden. Hierbij denk ik aan Marc Dutroux en de café moord in Geraardsbergen. Volgens mij hebben deze mensen geen geweten. Ik vind dat deze mensen levenslange opsluiting verdienen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat wanneer ze terug in de samenleving terecht komen hetzelfde zullen uitvoeren.



Hieronder kan je een aantal artikels vinden die duidelijk aantonen dat marteling eigenlijk veel dichter is dan dat we durven denken.
 
 Omgaan met moreel lijden
De 20ste eeuw is zwaar getekend door echt lijden. Hierbij denken we aan gigantische kunstwerken de die gruwel van de tweede wereldoorlog weergeven.
Tijdens de les hebben wij dit schilderij ‘Schwarze flocken ‘ van Anselm Kiefer besproken. Je ziet een doods sneeuwlandschap. Hiermee verwijst Kiefer naar de holocaust, waarbij nagenoeg vijf miljoen joden in de concentratiekampen gebrandofferd werden. Bij iedere gebeurtenis kan je steeds een dader of meerdere daders linken. In bespreking van het kwaad zijn er vier visies ontstaan op de daders, nl.
DIABOLISERING
Men ziet in de dader een duivel die volledig doordrenkt is van het kwade. De focus valt op het kwaad in het karakter van de daders. Daartegenover worden de slachtoffers beschreven als onschuldige kinderen. Bij diabolisering is er geen vergeving mogelijk. De dader toont geen enkele schuld. Hij vind dat hetgene wat hij doet goed is.
Voorbeelden hiervan zijn Marc Dutroux, ( gisteren)
BANALISEING
Door de daders te vergelijken met andere mensen, ziet men de dader en de daad los van elkaar. De oorzaak van het kwaad wordt niet gezocht bij de dader zelf, maar in allerhande externe zaken waarvoor de dader niet verantwoordelijk kan worden geacht zoals sociaal milieu, slechte economische omstandigheden, genetische factoren, enz. de mens wordt herleid tot een speelbal van omgevingsfactoren, waar hij niets aan kan doen. Bij banalisering is vergeving een onmogelijkheid aangezien de dader zichzelf tot slachtoffer maakt.
 
ETHISERING
Men vindt dat de dagers het goede doen. Daders proberen hun eigen gedrag voor zichzelf en voor anderen te rechtvaardigen. Op die manier  wordt kwaad en goed opnieuw gedefinieerd. Door de andere als kwade voor te stellen, wordt het gedrag goed gepraat. Bij ethisering handelt de mens vanuit ‘het goed’. De dader heeft geen schuld.
FRAGMENTATIE EN ZELFBEDROG
Om goed te functioneren, nemen mensen verschillende rollen op. Door ons leven te fragmenteren, kunnen we die verschillende rollen aan. Wanneer we ons echter fragmenteren door ons af te sluiten van het leed van de anderen, kan hierdoor gemakkelijker kwaad ontstaan. Bij fragmentatie en zelfbedrog is vergeving mogelijk aangezien de dader losgekoppeld wordt van zijn daad.
Voorbeeld hongersnood
Het sacrament van de verzoening
Het sacrament van de verzoening is er op gericht de breuk die is ontstaan tussen de mens en God te herstellen. Hiervoor zijn 4 delen nodig, nl. berouw, belijdenis, boete en absolutie.
Ten eerste heb je berouw. Je hebt besef van je gemaakte fouten en zorgt ervoor dat ze niet meer terugkeren. Soms is het moeilijk om dit goed te maken en zie je het even niet meer zitten. Als tweede heb je belijdenis. Hierbij gaan we de gemaakte fouten concreet gaan benoemen. Als derde komen we uit bij boete. Je zal zoveel mogelijk het leed proberen te herstellen ook al weet je dat dit soms lang kan duren (ijs). Als laatste onderdeel hebben we absolutie. Hierbij gaan we de zonden proberen te vergen ongeacht de pijn die deze veroorzaakt heeft.




Nelson Mandela




 
 Aangrijpende films
Achtste groepers huilen niet 
Hieronder kan U de trailer bekijken. Ik vind dit een zeer mooie film aangezien het weergeeft dat ook lijden specifiek kanker ook bij jonge kinderen kan voorkomen.
Dit is ook een film die zeker kan getoond worden aan kinderen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
My sisters keeper
 
 
Now is good
Hieronder kan U heel de film bekijken.
 
 
 
 
The Son's Room - la stanza del figlio
 
 
 
 
 
Des hommes et des dieux (2011) Official Trailer HD
 
Officiële trailer Le Gamin au Vélo - Jean-Pierre & Luc Dardenne
 
Oscar et la dame rose
Via onderstaande link kan U de film bekijken. Hieronder kan U ook een korte beschrijving vinden.

Enkele jaren geleden moesten wij in de humaniora het boek Oscar et la dame Rose lezen. Ik las het boekje maar toch vond ik het belangrijk om de film te bekijken aangezien ik op deze manier een beeld kon vormen van wie Oscar eigenlijk was en wat hij allemaal had meegemaakt. Voor mij was deze film dus  niet onbekend.
 
 
 
 
 
 
 
 
Oscar is 10 jaar en heeft leukemie. Hij luistert een gesprek af en komt op deze manier te weten dat hij slechts nog enkele dagen te leven heeft. Oscar ziet het leven niet meer zitten en stoot zich af van iedereen waaronder zijn ouders waarvan hij toch geen steun krijgt. Op een bepaald moment ziet hij Madame Rose. Meteen weet Oscar dat deze persoon zijn nieuwe toeverlaat is en is hij vastberaden om met haar in contact te komen. Toch gaat dit niet zo vlot als hij had durven denken. Madame Rose staat weigerachtig tegenover mensen die ziek zijn.

Toch maakt Madame Rose op een bepaald de klik en probeert ze ervoor te zorgen dat Oscar de leukste ‘jaren’ van zijn leven beleeft. Ze raad hem aan om gedurende 12 dagen iedere dag een brief te schrijven naar God. Daarin kan hij zijn vragen en problemen kwijt. Op deze manier vindt Oscar terug de zin van het leven. Hij vergeet zijn zorgen en dit dankzij Madame Rose. Toch komt na 12 dagen de dag waarop iedereen zich had voorbereid.

Ik vind dit een zeer aangrijpende film aangezien dit bewijst dat je door steun van iemand anders onder meer God toch nog het positieve in het leven kan zien. Ik raad iedereen aan om deze film te bekijken en ik verzeker  U dat U het niet droog kan houden.

3 opmerkingen:

  1. Hallo Sofie,

    Je hebt het hier over verschillende vormen van lijden.
    Maar hoe ga jij om of denk jij dat je zou omgaan met lijden?
    Heb je dit al meegemaakt en hoe ging je er toen mee om? En hoe reageerde je omgeving erop?
    Je blog ziet er super uit!

    mvg
    Kimberly

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Kimberly,

    Ik denk dat ik bij een sterfgeval zeker hulp nodig zal hebben van anderen! Daarnaast zullen er ongetwijfeld dagen zijn waarop ik het verdriet liever alleen verwerk.

    Groetjes Sofie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Volgens mij is de ergste vorm van lijden er volledig alleen voor staan. Zoals je hier zelf aanhaalt is het inderdaad van groot belang dat we op steun kunnen rekenen in moeilijke momenten!
    Jammergenoeg zijn de foto's van bovenaan harde realiteit.

    BeantwoordenVerwijderen